< Terug naar overzicht

Nederlandse werknemers zien ondernemingsraad als belemmering in carrière

Een plek in de ondernemingsraad (OR) wordt door veel Nederlandse werknemers gezien als slecht voor de eigen loopbaan. Niettemin voelen ze zich gewaardeerd door hun achterban en is het een manier om hun communicatievaardigheden aan te scherpen.

Dat blijkt uit een onderzoek naar de stand van de medezeggenschap in Nederland, gemeten bij bijna 600 ondernemingsraden en hun ondersteuners. Het onderzoek is opgezet door uitgeverij Performa, in samenwerking met FNV Formaat.

Bijna de helft van de ondervraagde OR-leden ziet die functie als een belemmering voor de eigen loopbaan. In de non-profitsector geldt dit zelfs voor 55 procent van de OR-leden. In het bedrijfsleven ziet 40 procent van de betreffende werknemers hun OR-werk als ongunstig voor de verdere carrière.

De OR-leden zien ook positieve kanten aan hun extra taken. Driekwart voelt zich gesteund door de achterban. Meer dan 60 procent van de OR-leden doet volop nieuwe kennis en ervaring op over wat er in de organisatie speelt, zoals Arbo, HR-beleid en arbeidsvoorwaarden. Daarnaast scherpt het OR-werk individuele competenties aan, zoals omgang met de directie, communicatie en vergaderen.

Twee op de drie ondernemingsraden moeten zich dit jaar bezighouden met een reorganisatie van hun bedrijf, waarbij het voor meer dan de helft van alle raden gaat om een inkrimping van de organisatie. Volgens de onderzoekers is dit een duidelijk gevolg van de recessie. In 2011 hoorde de inkrimping van de organisatie nog niet tot de top tien van de onderwerpen die het meest door een OR werden behandeld.

De invloed van de mindere economische tijden blijkt ook uit de groeiende aandacht binnen bedrijven voor flexibel werken. De helft van de medezeggenschapsraden houdt zich daar dit jaar mee bezig. Dat is twee keer zoveel als in 2011. Volgens veel OR-leden komen veel voorstellen voor flexibeler werken vooral voort uit de wens om te bezuinigingen op kantoorhuur.

Bron: De Volkskrant/HR Praktijk

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen