< Terug naar overzicht

Nederlands ontslagrecht wordt grondig hervormd

Het Nederlandse ontslagrecht wordt in 2014 grondig hervormd. Zo wordt het bedrijven gemakkelijker gemaakt een medewerker te ontslaan. Ook de ontslagvergoeding gaat flink omlaag. Al zal de werkgever initieel zelf de kosten van de werkloosheidsuitkering moeten betalen. Dat maakt het ontslaan van een werknemer toch een stuk minder aantrekkelijk.

Dat blijkt uit het Lenteakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. Volgens de vijf partijen moet het ontslag straks achteraf worden getoetst en niet vooraf, zoals nu het geval is.

Dat betekent dat een bedrijf geen toestemming meer hoeft te vragen aan uitkeringsinstantie UWV of de kantonrechter om het dienstverband met een werknemer te beƫindigen. De ontslagen werknemer kan na een hoorprocedure in het bedrijf naar de rechter stappen als hij het niet met het ontslag eens is.

Sneller en goedkoper


De nieuwe aanpak moet ervoor zorgen dat de ontslagprocedure veel sneller verloopt. Bovendien moet die voor bedrijven stukken goedkoper worden. Op dit moment kent de kantonrechter bij ontslag doorgaans een vergoeding toe gebaseerd op dienstverband en leeftijd. Vooral voor oudere werknemers die al lang bij dezelfde baas zijn, gaat het om hoge bedragen. Zij krijgen soms twee of drie keer het jaarsalaris mee.

In de nieuwe situatie zou de ontslagvergoeding beperkt blijven tot een kwart maandsalaris per gewerkt jaar, met een maximum van een half jaarsalaris. Dat geld kan worden ingezet voor scholing of hulp bij het vinden van een nieuwe baan.

De verwachting is dat bedrijven sneller nieuw personeel aannemen als ze er ook weer zonder veel kosten van af kunnen. In politiek Den Haag wordt al jaren geruzied over een hervorming van het ontslagrecht.

Maar minder aantrekkelijk


Overigens maakt het Lenteakkoord het voor een werkgever ook weer minder aantrekkelijk om een personeelslid te ontslaan. De werkgever moet namelijk de kosten van de eerste zes maanden van diens werkloosheidsuitkering gaan betalen. Aan hoogte of duur van de uitkering verandert niets.

Bron: P&O Actueel

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen