< Terug naar overzicht

Nederlanders werken het minst, Grieken het meest

Van alle Europeanen werken de Nederlanders het minst per week. De Grieken werken het meeste uren per week. Belgiƫ bevindt zich net onder het Europees gemiddelde.

Dat becijferde de Nederlandse krant NRC Next aan de hand van cijfers van Eurostat, het statistisch bureau van de EU. Hieruit blijkt dat Nederlandse werknemers van alle Europeanen het minst werken. Uit de recentste cijfers (derde kwartaal 2011) blijkt het gemiddelde van alle EU-landen op 37,5 uur per week te liggen. Nederlanders zitten daar ruim onder met amper 30,6 uur per week.

Belgen werken gemiddeld 37,1 uur per week, net onder het Europees gemiddelde. De Grieken kloppen 42,1 uur en werken daarmee het meest.

Het Centraal Planbureau in Nederland ziet drie oorzaken voor de lage werkduur, somt NRC Next op. Het aantal verlofdagen voor de Nederlandse werknemer (31 vakantiedagen en 8 feestdagen) ligt boven het Europees gemiddelde van 34 dagen. Ook is een voltijdse werkweek in Nederland (36,7 uur) relatief kort. Bovendien werken heel veel Nederlanders deeltijds.

Toch blijft de Nederlandse economie erg competitief. Dat komt door de hoge arbeidsproductiviteit, zegt NRC Next. De bijdrage aan het bruto binnenlands product (bbp) per gewerkt uur in Nederland is de derde hoogste van alle Oeso-landen. Alleen Luxemburg en Noorwegen doen nog beter.

Bron: De Standaard/NRC Handelsblad/NRC Next

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen