< Terug naar overzicht

Nederland: minder en andere personeelswerkers gevraagd

Het Nederlandse vakblad PW (zie ook www.pwnet.nl) onderzocht de arbeidsmarkt voor personeelswerkers en stelde vast dat het aantal (gedrukte) vacatures voor deze groep het voorbije jaar gehalveerd werd. Dit wijst op een ernstige daling van het aantal beschikbare banen op personeelsdiensten, hoewel ook besparingen op de bestedingen van de adverteerders ongetwijfeld een rol spelen. PW leidt uit het vacature-aanbod bovendien af dat de gezochte profielen van personeelswerkers kwalitatief veranderen.

PW baseert zich op de cijfers van VNU Arbeidsmarktanalyse, een zusterbedrijf, dat alle gedrukte personeelsadvertenties in het bereik HRM in kaart bracht. Uit de som treden de volgende conclusies naar voren: “Het aantal p&o-vacatures is het afgelopen jaar gehalveerd. Telden in de eerste helft van 2002 de landelijke week- en dagbladen nog 1366 vacatures voor p&o’ers op hbo en universitair niveau, in de eerste helft van dit jaar waren dat er nog maar 730 (-47%). In diezelfde periode daalde de vraag naar hoofden personeelszaken zelfs van 365 naar 155 (-58%).
De zwaarste klappen vallen bij de “gewone” HR-managers, de stafmedewerkers en de interim-p&o’ers. Er is wel nog vraag naar wat PW “zware p&o’ers met strategisch inzicht en leidinggevende ervaring” noemt, en naar HR-assistenten of administratief medewerkers.
Concludeert PW uit dit vraagonderzoek: “Het ziet ernaar uit dat het p&o-vak nu echt aan het veranderen is. In grote organisaties neemt de behoefte aan administratieve en uitvoerende krachten af: het werk kan met minder mensen worden gedaan. Een paar allround organisatie-adviseurs blijven achter in de organisatie, maar minder dan voorheen. In kleinere organisaties blijft de allround personeelsadviseur natuurlijk bestaan. Nieuw is de vraag naar HR-strategen, die de link kunnen leggen tussen de organisatiedoelstellingen en de invulling van de HR-functie in een organisatie.”

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen