< Terug naar overzicht

Nederland hosselt (en België?)

De ‘nieuwe loopbaan’ met een stevige afwisseling van ‘vast werk’ (anno 2010 vooral een contradictio in terminis), tijdelijke contracten en zelfstandige opdrachten levert een nieuw woord op (of toch een nieuwe betekenis van een woord): hosselen.

Door de economische crisis hebben vele bedrijven hun ‘vaste kern’ van medewerkers doen krimpen (zie bericht 'Flexibilisering van arbeid wordt de trend van 2010'). Dat betekent meteen ook dat een grotere groep mensen terechtkomt aan de buitenkant van de rand. Zij moeten hun weg zoeken als uitzendkracht, interim-manager, freelancer of in andere stelsels van (zelfstandige) statuten.
Hun cv zal opvallen door een grote verscheidenheid van arbeidsstelsels. Er zullen perioden in zitten met ‘vast werk’, perioden met tijdelijke en deeltijdse arbeidscontracten, maar ook tijden als uitzendkracht en als zelfstandige of vennoot van een groep professionals. Sommige zullen deeltijdse banen en freelancen ook mengen. In Nederland werd al een woord geplakt op dit afwisselende arbeidsbestaan: hosselen.
Het zal wel een beetje wennen zijn, want het woord riep tot dusver alleen erg negatieve gevoelens op. Het werd gebruikt om een bestaan aan te duiden met allerhande bijbaantjes, ook in de illegale sfeer en het stond zelfs voor louche zaken om aan geld voor drugs te geraken. Een hosselaar is trouwens iemand die kleine misdaden pleegt om de nodige fondsen te verwerven om zijn drugverslaving te financieren.
De vraag is nu of de nieuwe betekenis het begrip ‘hosselen’ uit de negatieve sfeer kan halen. Of is er bij het afschuiven van werk buiten de ‘rand’ altijd een negatieve klank te horen? Er zijn nog meer vragen. Hoe is het, bijvoorbeeld, gesteld met het hosselen in België? Onderzoekers, laat u horen...

Bron: Personeelslog

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen