< Terug naar overzicht

Multinationals besparen succesvol op HR-kosten

Multinationals die hun HR-processen aanpassen, slagen er goed in om kosten te besparen en kwaliteit te verbeteren. Maar het kennisniveau van de HR-professionals die de transformatieprocessen begeleiden, is vaak ondermaats.

Dat staat in het Global HR Transformation Report over 2008 van salarisverwerker ADP en de Human Resources Outsourcing Association, een onafhankelijke organisatie ter professionalisering van HR-transformatie en HR-outsourcing in Europa. Onder HR-transformatie verstaan de onderzoekers elke inspanning om de uitvoering van HR te veranderen en te verbeteren (bijvoorbeeld door outsourcing).

Kostenbesparing


Bijna twee op de drie bedrijven die hun HR-processen transformeren, behalen hun kostenbesparingsdoelstellingen of overtreffen deze zelfs tot 20 procent, aldus de makers van het rapport.
De processen die het meest worden uitbesteed, zijn salarisverwerking, administratie van pensioenen en employee benefits. Ook werving en selectie wordt steeds meer aan derden overgelaten.
Bij de keuze voor een leverancier is ‘prijs’ momenteel het zwaarstwegende criterium. In 2007 en 2006 stond prijs nog op een respectievelijke derde en vierde plaats.
Na de kosten worden momenteel de inzetbaarheid in meerdere landen en de dekking en kennis als meest belangrijk gezien bij de keuze voor een leverancier van HR-diensten.

Massale HR-transformatie


De populariteit van HR-transformatie groeit wereldwijd. Meer dan 90 procent van de multinationals in dit onderzoek is momenteel bezig met een veranderingsproces van hun HR-diensten. In 2006 was dit nog zo’n 75 procent.
Tevens is 64 procent van plan de omvang van hun HR-transformatie in de komende jaren uit te breiden.

Belemmerend kennisniveau


Hoewel HR-transformatie gemeengoed is, signaleren de schrijvers van het rapport ook belemmerende factoren. Zo is het kennisniveau van HR-medewerkers die de processen begeleiden vaak ondermaats, en vormen interne bureaucratie en een gebrek aan technologische hulpmiddelen obstakels tijdens transformaties.

Aanpassen HR-structuur


De tevredenheid over HR-transformatie is het hoogst op de vlakken die van invloed zijn op de HR-structuur van organisaties. Aanpassing van de HR-structuur is volgens het rapport een belangrijk aspect, aangezien het tot de top vijf redenen behoort waarom organisaties hun HR transformeren.
Belangrijke ingrediënten voor succes zijn onder andere de beschikking over betere tools en resources, een nieuwe manier van managen en opleiden, managementondersteuning zowel op top- als op lijnniveau, structurering, focus en standaardisatie.

Over het onderzoek


Wereldwijd vulden 129 respondenten de 2008 Global HR Transformation Survey online in. Bijna driekwart van alle deelnemers aan de enquête bekleedt een HR-functie, 11 procent is werkzaam op het gebied van strategische planning en het restant is verspreid over een legio van functies bij multinationals die opereren in tien of meer landen. De meeste respondenten (51 procent) bekleden de positie van vicepresident of directeur of manager (31 procent).
Meer dan driekwart van de organisaties heeft een omzet van meer dan 1 miljard dollar, 36 procent heeft een omzet van meer dan 10 miljard dollar en meer dan de helft van alle respondenten heeft wereldwijd meer dan 25.000 werknemers in dienst. De respondenten vertegenwoordigen ook een breed palet van diverse industrieën, waaronder productie, transport en communicatie, financiële markten, verzekeringen, onroerend goed en vele andere diensten.

Bron: ADP, HR Praktijk

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen