< Terug naar overzicht

Moeizaam naar regels voor bankiersbonussen

Ze blijven voor beroering zorgen: de vaak buitenissige bonussen van bankiers, ook bij banken die een goed jaar geleden nog gered moesten worden door de overheid. Het Bazelcomité geeft alvast een voorzet voor een striktere regeling.

De Financial Stability Board en het Bazelcomité kregen van de G20 de opdracht om regels voor bonussen bij de banken uit te werken. Het Bazelcomité heeft als eerste zijn voorstellen voor richtlijnen op papier gezet. Dit comité is een internationale toezichthouder die bankregels uitvaardigt voor 27 grote landen.
De richtlijnen komen er op vraag van de overheden, die daarmee ook ingaan op de verontwaardiging bij de bevolking over de exorbitante bonussen van bankiers die vaak zelfs verantwoordelijk waren voor de financiële crisis.
Het Bazelcomité wil regels opleggen aan alle bankiers die grote risico's nemen op de financiële markten. De bonussen die gekoppeld zijn aan de prestaties van de bank, zouden moeten gespreid worden in de tijd. Bonussen die samenhangen met individuele prestaties zouden ook een negatieve consequentie moeten krijgen: als de bankier het slecht doet, komt er niet alleen geen bonus, maar kan ook nog een deel van zijn loon ingehouden worden.
Het is nu wachten welke richtlijnen hard gemaakt kunnen worden en voor wie ze zullen gelden.

Bron: De Standaard

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen