< Terug naar overzicht

Minister Vanackere (CD&V) wil 115.000 werknemers screenen op alcoholgebruik

Vlaams minister van Welzijn Steven Vanackere (CD&V) heeft een actieplan opgesteld om alcoholmisbruik te bestrijden. Een van die acties is een grootschalige screening bij werknemers.

Volgend jaar worden in Vlaanderen 115.000 werknemers gescreend op risicovol alcoholgebruik. Dat is een van de acties uit het plan waarmee Steven Vanackere (CD&V), Vlaams minister van Welzijn, alcoholmisbruik wil aanpakken. Tegenover De Standaard benadrukte Vanackere dat “alcoholmisbruik niet louter gaat over alcoholverslaving.” In Vlaanderen zou zowat 12% van de mannen te veel alcohol nuttigen, wat betekent dat men wekelijks minstens 21 glazen drinkt. Bij de vrouwen bereikt 5% de problematische grens van 14 glazen. Vanackere wil potentiële probleemdrinkers vroegtijdig aanspreken.
Daarom trekt hij 730.000 euro uit voor een actieplan. Een van die acties is een screening bij werknemers. Indien nodig zal een vijftigtal bedrijven waar risicovol alcoholgebruik is vastgesteld, een alcoholbeleid aangeboden krijgen. Vanackere maakt daar zo’n 150.000 euro voor vrij.
Voor studenten komt er dit jaar nog een zelftest op het internet, waar ook persoonlijk advies en doorverwijzing naar hulpverlening gegeven zullen worden. Uit studies blijkt dat één op de tien studenten het risico loopt op alcoholmisbruik.
In december komt er in een aantal steden en gemeenten ook een bewustmakingscampagne rond alcoholgebruik. Verder zijn er ook nog een aantal preventieacties via de scholen. Zeven op de tien scholieren heeft al voor zijn vijftiende alcohol gedronken. En één van de gezondheidsdoelstellingen is net het uitstellen van de beginleeftijd van alcoholgebruik.

(Bron: De Standaard)

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen