< Terug naar overzicht

Minister van Werk wil flexibele arbeidscontracten voor langdurig werklozen

Federaal minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) pleit voor flexibele arbeidscontracten om langdurig werklozen weer te integreren in de arbeidsmarkt en werkzoekende jongeren een duwtje in de rug te geven.

Met flexibele arbeidscontracten wil minister Monica De Coninck langdurig werklozen opnieuw integreren in de arbeidsmarkt en werkzoekende jongeren een steuntje in de rug geven. De minister denkt aan flexibele contracten van zes tot acht maanden voor langdurig werklozen. Bovendien zouden werkgevers die contracten gemakkelijk kunnen verbreken als de werknemer de voorwaarden niet respecteert.

De Coninck vindt dat de manier waarop we werken, herbekeken moet worden. Onze loopbaan moet minder stresserend worden, zodat we makkelijker langer kunnen werken.

Ze kondigt ook aan dat ze met de sociale partners zal overleggen over een nieuw systeem, vergelijkbaar met stages. Dat systeem moet jongeren helpen bij hun eerste stappen op de arbeidsmarkt.

Voor de groep ‘maatschappelijk onaangepasten’ stelt De Coninck werkzaamheden van openbaar nut voor. “Niet om hen te straffen, wel om ervoor te zorgen dat ze geïntegreerd blijven in de samenleving.”

Volgens Groen-Kamerlid Kristof Calvo verbeteren flexibele contracten de situatie van langdurig werklozen niet structureel: “Werkonzekerheid versterken en verankeren is geen perspectief voor werklozen. Mobiliteit en flexibiliteit op de arbeidsmarkt is op zich een goede zaak, maar dit voorstel is onevenwichtig. Langdurig werklozen hebben net nood aan een duurzame werkomgeving met geëngageerde werkgevers die investeren in opleiding en een overheid die investeert in begeleiding."

Bron: La Libre Belgique/De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen