< Terug naar overzicht

Minister van Werk veroordeelt optreden van Meister-directie in Sprimont

Federaal minister van Werk Monica De Coninck veroordeelt het optreden van de directie van Meister. Het Duitse bedrijf dat onderdelen levert aan de auto-industrie, heeft zondag geprobeerd om drie vrachtwagens te ontzetten. Het bedrijf wordt al een week geblokkeerd door het personeel.

De directie stuurde een twintigtal in het zwart geklede Duitse en Franse mannen ter plaatse om enkele vrachtwagens met afgewerkte producten te ontzetten. Zij sloten de vier aanwezige onderhoudsmedewerkers op om hen te verhinderen alarm te slaan. Eén van hen slaagde er toch in de politie te verwittigen.

De directie van Meister maakte vorige week bekend dat er mensen afgedankt worden. Dat nieuws zette kwaad bloed bij de werknemers. Vorige week woensdag gijzelden de werknemers een tijdlang de directie.

“Het gebruik van wat sommige getuigenissen benoemen als ‘privémilities’ en het geweld waarmee deze opgetreden hebben, getuigen van een ongehoord gedrag dat tot een andere tijd behoort en in strijd is met de grondbeginselen van onze rechtsstaat”, reageert Monica De Coninck, federaal minister van Werk, in een persbericht.

De minister heeft maandag contact gehad met de sociaal bemiddelaar. Volgens De Coninck is het aan de directie om een sociaal klimaat te herstellen dat de sereniteit heeft die de situatie nodig heeft.

Hoewel de minister niet kan instemmen met de opsluiting van de directie die vorige week plaatsvond, benadrukt ze de noodzakelijkheid om de werknemers te informeren en gerust te stellen over de toekomst van de activiteiten op de Sprimont-site.

“De beslissing van de directie om verschillende belangrijke bestellingen door een andere vestiging te laten voltooien, heeft paniek gezaaid bij de werknemers. Het komt dus de directie toe om de situatie te verduidelijken door middel van een ernstige en respectvolle dialoog met de werknemers”, zegt De Coninck.

Ook vakbonden en werkgevers hebben de actie van de directie van Meister al scherp veroordeeld. Het inzetten van knokploegen om stakingsacties te doorbreken vinden beide belangengroepen ‘ongehoord’. De vakbonden dienen klacht in bij het gerecht.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen