< Terug naar overzicht

Minister van Werk keurt loonafspraken niet goed

De federale overheidsdienst Werk zal twee collectieve arbeidsovereenkomsten die loonsverhogingen bevatten die de loonnorm niet respecteren, niet laten passeren. Het is de eerste keer dat de overheid zo’n maatregel neemt. De socialistische vakbond ABVV vindt dit een gevaarlijk precedent.

Het gaat om twee cao’s uit kleine subsectoren, onder meer de hardsteen- en kalksteengroeven in Luik en Namen. In de cao’s zijn loonsverhogingen boven de index in 2011 ingeschreven. Daar zouden dit jaar de lonen met 1 procent worden verhoogd.Terwijl de regering, bij gebrek aan een akkoord tussen de sociale partners, een maximale loonnorm heeft opgelegd boven de index van 0 procent in 2011 en 0,3 procent in 2012.

Volgens de FOD Werk is de kans groot dat ze binnenkort nog met enkele cao’s zullen worden geconfronteerd die de loonnorm niet respecteren. Het is voor het eerst dat de administratie met dit fenomeen wordt geconfronteerd. Reden is dat de loonnorm deze keer bindend is en dus niet indicatief zoals vaak gebeurt.

“Sectoren die goed presteren, moeten niet worden opgesloten in een keurslijf. ABVV zal zich daar blijven tegen verzetten”, reageert het ABVV. “Die conventies werden onderhandeld tussen vakbonden en werkgevers van de sector, met alle kennis van zaken. Bij het ABVV hebben we altijd gezegd dat we niet willen opgesloten zitten in dat keurslijf van 0,3 procent als de economische toestand dat toelaat. Sommige sectoren doen het goed en kunnen verder gaan. De administratie moet dat respecteren en, in functie van de sector, moeten we vrij kunnen onderhandelen.”

Bron: De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen