< Terug naar overzicht

Minister Van Brempt investeert in gezinsvriendelijke bedrijven

Vlaams minister voor Gelijke Kansen Kathleen Van Brempt (SP.A) investeert 5 miljoen euro in gezinsondersteunende diensten in ondernemingen. Met dat geld moeten bedrijfscrèches uitgebouwd worden of kan kinderopvang betaald worden in de vakantieperiode.

In een interview in de krant De Morgen geeft minister Kathleen Van Brempt toelichting bij haar beslissing om 5 miljoen euro extra te investeren in gezinsondersteunende diensten in ondernemingen. De Vlaamse minister spreekt over een win-winsituatie: “Het stimuleren van bedrijfscrèches, kinderopvang tijdens schoolvakanties, strijkateliers of boodschappendiensten maakt de combinatie werk-gezin wat lichter en neemt een aantal belangrijke drempels weg voor de kwetsbaarste groep werkzoekenden, alleenstaande ouders op kop. Maar ondernemingen vinden ook sneller en makkelijker geschikt personeel als ze hun werknemers die ondersteuning kunnen bieden.”
Van Brempt mikt met haar maatregelen expliciet op de lagere loonklassen. “Als het gaat over de combinatie van werk en gezin komen enkel de carrièremannen en -vrouwen in beeld die te weinig tijd hebben voor quality time met hun partner en kinderen. Dat stoort me, want die mensen hebben dan nog het voordeel dat ze geld hebben voor kinderopvang en voor een poetsvrouw. De arbeiders in de autofabrieken of de caissières in de supermarkten hebben die middelen niet en ze hebben atypische werktijden. Zij hebben die diensten dubbel zo hard nodig”, aldus de minister in De Morgen.
De nieuwe plannen passen in het alternatief gezinsbeleid, waarvan Van Brempt een topprioriteit wil maken. De minister klaagt aan dat het traditionele gezinsbeleid amper rekening houdt met de veranderde sociale realiteit van de laatste jaren: het aantal eenoudergezinnen, nieuw samengestelde gezinnen en holebigezinnen is de laatste jaren fors gestegen. Die gezinnen lopen wel eens een verhoogd sociaal risico, maar het beleid is daar totaal niet op afgestemd.

(Bron: De Morgen)

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen