< Terug naar overzicht

Minister Arena bonjourt Copernicus buiten, of toch niet?

In de krant Le Soir maakte minister van Ambtenarenzaken Marie Arena (PS) het Copernicusplan voor de hervorming van de federale openbare diensten met de grond gelijk. Het is afgelopen met de modernisering zoals die door haar voorganger Luc Van Den Bossche (sp.a) werd opgevat. Of toch niet? Premier Verhofstadt en andere regeringsleden ontkenden dat Copernicus zonder meer ten grave werd gedragen.

In Le Soir stelde minister Arena zonder omwegen dat het afgelopen is met Copernicus. Het is geen verrassing dat het plan – toch al enkele jaren in uitvoering – geheel of gedeeltelijk terzijde wordt geschoven. Tijdens de regeringsonderhandelingen hadden de Franstalige socialisten al diets gemaakt dat Copernicus zou afgevoerd worden. De voorbije weken werd het voor bevoorrechte waarnemers van dag tot dag manifester dat het niet bij woorden zou blijven. Maar het radicalisme van Arena’s uitspraken sprong in het oog.
Marie Arena riep in de eerste plaats financiële en budgettaire motieven in. Alleen in 2000 en 2001 zou bijna 100 miljoen euro uitgegeven zijn aan Copernicus en dat kan volgens haar niet langer. Bovendien wil ze de 80.000 betrokken ambtenaren “niet in een richting dwingen die ze niet zien zitten”. Ook op de salarissen van de nieuwe openbare topmanagers (182.000 euro, of tot drie keer zo veel als hun voorgangers) heeft de minister het niet begrepen, maar daaraan kan ze om contractuele redenen voorlopig niets veranderen. Al valt wel te verwachten dat er deserties komen onder de nieuwe toplui, zeker wanneer het hen per definitie onmogelijk wordt gemaakt hun opdracht te vervullen. Voor het overige wil Arena externe consultancy zoveel mogelijk vervangen door intern advies van betrouwbare en competente ambtenaren. Haar voorganger, Luc Van Den Bossche, wordt ongenadig beoordeeld: “Hij heeft zich vergist. Hij heeft zich illusies gemaakt over de competenties van de privé.”
Premier Verhofstadt temperde de uitspraken van Arena, maar bevestigde tegelijk ook haar standpunten. De bewoordingen van Arena zouden scherp geweest zijn, maar over de ingrepen die ze aankaart, bestaat er een politiek akkoord.
Alles over de echte of vermeende ondergang van Copernicus en wat eraan voorafging, leest u in de volgende editie van HR Square die omstreeks 16 september verschijnt.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen