< Terug naar overzicht

Minder werkzoekenden, meer vacatures en toch...

Vlaanderen telde eind december 4 procent werkzoekenden minder dan het jaar voordien. Ook het aantal vacatures is vorig jaar gestegen, met 17 procent in vergelijking met 2010. Dit is een nieuw record. Toch laat de fragiele economie zich ook al voelen. De laatste maanden is de daling van het aantal werkzoekenden en de stijging van het aantal vacatures minder uitgesproken.

Dat blijkt uit cijfers die de VDAB bekendmaakte. Eind december 2011 telde Vlaanderen 191.987 werkzoekenden, dat zijn er 3,9 procent minder dan het jaar voordien. 6,55 procent van de beroepsbevolking is werkloos.

Het voorbije halfjaar echter stokte het ritme waarmee de werkloosheid daalde. Eind juni 2011 daalde het aantal werklozen nog met 8 procent in vergelijking met juni 2010. In september bleef de daling hangen op 5,5 procent en in december ten slotte op 3,9 procent. De VDAB verwijst naar de kwakkelende economie.

Oudere werkzoekenden


Terwijl de crisis de jeugdwerkloosheid fors hoger stuurde, profiteerden jongeren van het economische herstel. Al zwakt ook hier het dalingstempo de voorbije maand af.

Ook werkzoekende 50-plussers vinden sneller werk. De werkloosheid in de leeftijdscategorie 50 tot 55 doet het goed met een daling op jaarbasis van 7,7 procent. De oudste leeftijdsgroepen konden echter niet profiteren van de economische opleving. Het aantal werkzoekende zestigplussers steeg zelfs met 12 procent.

Opmerkelijk is dat het aantal allochtone werkzoekenden op jaarbasis stijgt met 2,4 procent, terwijl de autochtone werkloosheid daalt met 5,9 procent. Bijna één op de vier Vlaamse werkzoekende is allochtoon.

Record aantal vacatures


In 2011 ontving de VDAB 307.423 vacatures. Dat is 17 procent meer dan in 2010. Ook hier valt het effect van de kwakkelende economie op. De toename van het aantal vacatures op jaarbasis blijft afzwakken. In december ontving VDAB zelfs minder vacatures dan in november 2011.

De toename doet zich vooral voor in het reguliere circuit (19 procent) en bij de hooggeschoolden (26 procent).

De best scorende sectoren het voorbije jaar zijn de zakelijke dienstverlening (plus 33 procent) en de gezondheidssector (plus 50 procent). De best scorende beroepsgroepen zijn ingenieur (41 procent meer vacatures) en elektricien (37 procent meer vacatures).

De vraag naar arbeiders scheikunde, confectiearbeiders en leerkrachten secundair onderwijs daalden.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen