< Terug naar overzicht

Minder vacatures in april

In april 2012 ontving de VDAB 21.879 vacatures. Dat is 11,7 procent minder dan in april 2011. April is daarmee tot nu toe de zwakste maand van 2012. De vraag naar hooggeschoolden en de zware knelpuntberoepen blijft evenwel stijgen.

Het aantal ontvangen vacatures was in april ook lager dan in maart, maar dat is niet ongewoon. Tijdens de voorbije twaalf maanden heeft de VDAB 295.140 vacatures ontvangen. Dat is 4,3 procent meer dan in de periode mei 2010 - april 2011. Het stijgingsritme van het aantal vacatures over twaalf maanden heen blijft wel verder dalen.

Ter herinnering: vorige maand was de toename nog 7,1 procent, de maand daarvoor 10 procent. Vorige maand bedroeg het cumulatief aantal ontvangen vacatures over twaalf maanden 298.029. “De vacaturemarkt is zachtjesaan aan het krimpen”, merkt de VDAB op.

De vraag over twaalf maanden naar hooggeschoolden (bachelors of masters) kent de grootste stijging (+14,4 procent). Het aantal vacatures voor laaggeschoolden of waarin geen studievereiste gesteld worden, is daarentegen aan het dalen.

Vraag naar knelpuntberoepen blijft groot


De sector van de gezondheidszorg blijft nagenoeg de sterkste sector voor wat betreft de vraag naar arbeidskrachten. Ook de zakelijke dienstverlening en 'informatica, media en telecom' blijven goed scoren.

Een opvallende daler is de sector van 'transport, logistiek en post'. Dat blijkt ook uit het dalende aantal vacatures voor de beroepsgroep 'werknemers verkeer' (vooral chauffeurs).

Bij de opvallende stijgers bij de beroepsgroepen vinden we enkele technisch gerichte beroepen die zware knelpuntberoepen zijn. Technisch geschoolden blijven gegeerd op de arbeidsmarkt.

Ook naar verpleegkundigen en verzorgenden is de vraag sterk. De beroepsgroep 'andere onderwijs' bevat vooral docenten in het hoger onderwijs en onderwijzend personeel voor het volwassenenonderwijs.

Opvallende dalers vinden we bij enkele eerder laaggeschoolde beroepen bewaker, inpakker, magazijnier.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen