< Terug naar overzicht

Minder openstaande vacatures

Met 33.508 openstaande vacatures is september de zwakste maand van heel 2009 wat betreft het jobaanbod. Ten opzichte van de 48.441 openstaande jobs van september vorig jaar is de daling bijzonder frappant.

In de loop van september 2009 ontving de VDAB 18.264 vacatures (voor het Normaal Economisch Circuit zonder Uitzendopdrachten). Dit is een aanzienlijke toename ten opzichte van de cijfers voor de zomermaanden juli (15.678) en augustus (16.406).
Het cijfer voor september blijft wel lager dan de cijfers van voor de zomer. Vergelijking met het cijfer van september 2008 (24.890 ontvangen jobs) toont dat de Vlaamse vacaturemarkt relatief zwak blijft presteren.

Verklaring


Een combinatie van twee elementen verklaart dat het aantal openstaande vacatures afneemt, terwijl het aantal ontvangen vacatures stijgt.
Een beperkte toename van het aantal ontvangen vacatures in september na de zomermaanden is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Tijdens de zomermaanden draait de rekrutering door bedrijven immers doorgaans niet op volle kracht.
De nieuwe generatie schoolverlaters die zijn eerste stappen zet op de arbeidsmarkt en de toegenomen werkloosheid verklaren waarom deze stijging niet gevolgd wordt door een evenredige toename van het aantal openstaande vacatures. Schoolverlaters maken dat het invullen van vacatures tijdens het najaar doorgaans een stuk makkelijker gaat dan tijdens het voorjaar. Elke generatie schoolverlaters bevat immers steeds jongeren met competenties die in de rest van de arbeidsreserve bijzonder schaars zijn geworden.

Bron: VDAB

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen