< Terug naar overzicht

Minder dan 200.000 werkzoekenden in Vlaanderen

Het aantal werkzoekenden in Vlaanderen nam in november 2010 met 4,2 procent af ten opzichte van november 2009. Dat is goed nieuws, al volgen vijftigplussers, allochtonen en langdurig werklozen de gunstige trend niet. In die groepen is de werkloosheid nog toegenomen.

De werkloosheidsdaling die in september 2010 werd ingezet (toen -1,1 procent) wordt in november verder versterkt met een duidelijke daling van 4,2 procent op jaarbasis. Opvallend is dat voor het eerst ook de vrouwelijke werkloosheid daalde (-2,1 procent). Bij de mannen was er een daling van 6,2 procent.

In totaal telde Vlaanderen eind november 195.770 werkzoekenden. Dat zijn er 8672 minder dan in november 2009. Van de beroepsbevolking is momenteel 6,73 procent werkloos.

De verbetering van het economische klimaat tekent zich sterk af bij de werkzoekenden met uitkeringsaanvraag (-6,2 procent) en de jongeren in wachttijd (-8,7 procent).

Dat de groepen ‘vrij ingeschreven werkzoekenden’ (+3,6 procent) en de restgroep ‘andere’ (+13,6 procent) de algemene dalende trend niet volgen, is het gevolg van hun atypische samenstelling en de historisch hoge migratie. De restgroep ‘Andere’ omvat onder meer de leefloners, van wie het aantal door de crisis en de migratie sterk gestegen is.

Werkzoekende 50-plussers (+3,4 procent) blijven het moeilijk hebben, net zoals allochtonen (+2,3 procent) en langdurig werkzoekenden (1 tot 2 jaar werkloos: +4 procent / langer dan 2 jaar werkloos: +6,3 procent).

Bron: VDAB

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen