< Terug naar overzicht

Minder arbeidsongevallen, wel veel zware ongevallen

Er werden vorig jaar 99.339 werknemers het slachtoffer van een arbeidsongeval. Dat zijn er 3098 of 3 procent minder dan in 2007. Dat blijkt uit cijfers van het Fonds voor Arbeidsongevallen (FAO), die het ACV in zijn militantenblad Vakbeweging publiceerde.

Met de daling lijkt weer te worden aangeknoopt bij de dalende trend die al enkele decennia zichtbaar is. In 2006 en 2007 leek die nog onderbroken te zijn. Er was toen telkens sprake van een lichte toename.

Arbeiders


Ondanks hun slinkende aantal zijn arbeiders nog altijd goed voor bijna 90 procent van alle ongevallen op de werkvloer. Ze worden ook vaker het slachtoffer van een ernstig ongeval dat een blijvende handicap veroorzaakt. In het FAO-jargon heeft men het dan over 'blijvende arbeidsongeschiktheid'. Daarin bestaan wel variaties. Het wil slechts in een minderheid van de gevallen zeggen dat de werknemer helemaal geen arbeidsprestaties meer kan leveren.
Per 1000 arbeiders werden er vorig jaar 12 het slachtoffer van een arbeidsongeval met blijvende arbeidsongeschiktheid. Als je dat cijfer veralgemeent tot een loopbaan van 25 jaar, betekent dit dat één op de vier arbeiders dat jubileum haalt met een handicap.

Zware ongevallen


Vorig jaar werden 16.991 zware ongevallen geregistreerd, waarvan 15.011 bij arbeiders. Ook dat aantal zakte vorig jaar, nadat in 2007 een absolute piek van bijna 20.000 gevallen geregistreerd was. Maar dat verandert niets aan het feit dat er voor die zware ongevallen nog altijd een structureel stijgende trend is, zegt Herman Fonck, hoofd van de Dienst Ondernemingen van het ACV.
In het begin van de jaren tachtig lag het aantal zware ongevallen nipt boven 10.000. Nu zitten we ruim de helft hoger. Dat is zorgwekkend, omdat er flink wat 'rugdekking' was om het beter te doen, zegt Fonck: minder arbeiders en industriële tewerkstelling, meer bedienden en relatief veilige dienstenjobs.

Veilig werken


Positief is wel dat het aantal dodelijke ongevallen in die periode gehalveerd is. Vorig jaar waren dat er nog 103 in de privésector. Voor de openbare sector bestaan hier geen betrouwbare gegevens. De daling van het aantal dodelijke ongevallen wijst erop dat veel van de onveiligste situaties zijn weggewerkt.
Daartegenover staan volgens de vakbond factoren die de onveiligheid in de hand werken: een sterk gestegen arbeidsritme en het feit dat steeds meer een beroep wordt gedaan op uitzendarbeiders en onderaanneming. Bovendien krimpt het aantal veiligheidsinspecteurs al jaren. Beloftes om daar iets aan te doen, bleven tot nu toe dode letter.

Bron: De Tijd

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen