< Terug naar overzicht

Minder aandacht voor diversiteit bij aanwerving

In Nederland gaat het bergaf met het diversiteitsbeleid binnen de lokale besturen. De gemeenten besteden in hun wervingsbeleid steeds minder speciale aandacht aan allochtonen en vrouwen.

Dat blijkt uit de binnenkort te verschijnen Personeelsmonitor 2009 van het A+O fonds Gemeenten, waarvan de resultaten al aangekondigd werden in de nieuwsbrief van Intermediair PW. In 2008 waren allochtonen voor ongeveer 10 procent van de Nederlandse gemeenten een speciale doelgroep bij aanwervingen. In 2009 was dit nog maar in 3 procent van de gemeenten het geval.

Vrouwen krijgen al helemaal geen bijzondere aandacht meer in de werving. In 2008 had 7,5 procent van de gemeenten in Nederland nog een actief wervingsbeleid voor vrouwen. Vandaag wordt er geen enkele gemeente meer gevonden die dat beleid voortzet.

Catrien Smit, directeur van het A+O fonds, geeft een verklaring: “Enerzijds is een actief wervingsbeleid nu minder nodig, omdat vacatures makkelijker vervuld worden. Anderzijds hebben veel gemeenten een vacaturestop, waardoor ze nu geen prioriteit geven aan investering in speciale groepen.”

De voorbije twee jaar stroomden er ook al meer vrouwen dan mannen in bij de gemeenten. Toch dringt Smit erop aan dat gemeenten aandacht blijven hebben voor de aanwerving van vrouwen en allochtonen. Zo blijken vrouwen nog altijd maar matig aanwezig in leidinggevende functies (27,4 procent).

Hoeveel allochtonen er de laatste jaren zijn ingestroomd bij gemeenten in Nederland, is niet bekend. Etniciteit mag immers niet meer geregistreerd worden. Gehandicapten krijgen in de werving overigens wel meer aandacht van gemeenten. In 2008 besteedde 7,5 procent van de gemeenten speciale aandacht aan gehandicapten in de arbeidsmarktcommunicatie, in 2009 is dit gegroeid naar 7,7 procent. Dan toch een klein diversiteitslichtpunt bij de lokale besturen van onze noorderburen.

Bron: Intermediair PW

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen