< Terug naar overzicht

Migranten moeten knelpuntvacatures vullen

Minister Patrick Dewael wil een overlegronde starten met de gewestelijke ministers van Werk over de mogelijkheden om buitenlanders in te schakelen voor knelpuntberoepen.

Federaal minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open VLD) wil met de gewestelijke ministers van Werk overleggen rond economische migratie. Dewael wil polsen of de ministers bereid zijn buitenlanders onder strikte voorwaarden een tijdelijke arbeids- en verblijfsvergunning te geven. Zo zouden de tienduizenden knelpuntvacatures ingevuld raken.

“Het voorstel is dat we voor vacatures die niet opgevuld raken, eenmalig en voor een korte periode een beroep doen op buitenlanders, ook op hen die al enkele jaren in ons land verblijven. Zij krijgen een tijdelijke arbeids- en verblijfsvergunning”, zei de minister aan zakenkrant De Tijd. “Let op, dat kan enkel gebeuren onder strikte voorwaarden. We moeten eisen stellen qua taalkennis, men moet een vaststaand werkaanbod in ons land kunnen aantonen, men moet beschikken over de nodige competenties voor de knelpuntberoepen enzovoort.”

De vraag is of de economische migranten niet de concurrentie zullen aangaan met werklozen die legaal in ons land verblijven. “Economische migratie mag geen afbreuk doen aan onze inspanningen tegen werkloosheid”, beaamt Dewael. “Maar er is nu eenmaal in ons land, net als in andere EU-lidstaten, een gebrek aan gekwalificeerd personeel en aan mankracht. En dat bedreigt onze concurrentiekracht.”

Vanaf deze week wil Dewael aan tafel zitten met de gewestelijke ministers van Werk: Frank Vandenbroucke (SP.A) voor Vlaanderen, Jean-Claude Marcourt (PS) voor Wallonië en Benoît Cerexhe (CDH) voor Brussel.


(Bron: De Tijd)

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen