< Terug naar overzicht

Middenkader Nederlandse overheid is zwak in management

Het managementpotentieel in de publieke sector is kleiner dan in de privésector. Dat meldt het Nederlandse vaktijdschrift Overheidsmanagement.

Het operationele management bij veel non-profitorganisaties blijft sterk achter ten opzichte van de profitsector, vooral qua managementpotentieel. Het middenkader in de publieke sector heeft weinig verstand van competenties die nodig zijn bij verandermanagement. Dat is de conclusie van een onderzoek naar verschillen in de private en publieke sector door een bureau voor online-assessment, HFMtalentindex.

Het bureau vergeleek honderden profielen van managers uit de private en de publieke sector. Daaruit blijkt niet alleen dat managers in de profitsector substantieel meer verdienen (gemiddeld 1000 euro meer per maand), maar ook dat zij langere dagen maken (gemiddeld zeven uur meer per week), hoger opgeleid zijn (‘HBO of hoger beroepsonderwijs’, een hogeschooldiploma, in plaats van ‘MBO+’, middelbaar beroepsonderwijs) en hoger scoren op managementpotentieel en verandermanagement.

De onderzoekers zeggen dat het grootste verschil tussen de profitsector en de non-profitsector niet in het senior management zit, maar juist in het middenkader. En dit terwijl datzelfde middenkader de inhaalslag zou moeten maken die de Nederlandse regering voor ogen heeft op het gebied van efficiency en effectiviteit.

Voorts is de kloof tussen het directieniveau en het middenkader groter in de non-profit dan in de profitsector, vooral qua competenties die voor verandermanagement van belang zijn. Volgens de onderzoekers gaat het dan om een draagvlak kunnen creëren, dynamiek brengen, innoveren, motiveren en overtuigen. Op die competenties scoort het senior management ongeveer even hoog in beide sectoren. Maar het operationeel management in de non-profit laat het op die competenties ernstig afweten.

Een verklaring voor deze vaststellingen zoekt men in het profiel van de non-profitmedewerker. Sommigen willen in de breedte groeien door kennis te vergaren en zijn geïnteresseerd in inhoudelijke kwesties, en anderen willen vooral doorstromen naar een hogere positie. De non-profitsector trekt relatief meer breedgroeiers aan, terwijl er doorstromers nodig zijn om te kunnen professionaliseren. Om deze vicieuze cirkel te doorbreken, raden de onderzoekers aan om de kwaliteit van de instroom te sturen. Net als in het senior management, zouden financiële vergoedingen moeten volgen op kwaliteit. Zo werkt het in de privésector ook, klinkt het.


Bron: Overheidsmanagement.nl

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen