< Terug naar overzicht

Mensvriendelijk Bedrijf DuPont de Nemours ontslaat

De eerste winnaar van de wedstrijd Mensvriendelijk Bedrijf (in 2001), DuPont de Nemours, schaft wereldwijd 3500 banen af. In België verdwijnen er 63 jobs, voor tweederde kaderleden, voor eenderde bedienden. Vrijwillig vertrek en een aanwervingstop worden nagestreefd.

Tijdens de Europese ondernemingsraad van DuPont de Nemours, op paasmaandag, werd meegedeeld dat (vooral in de VS en West-Europa) het personeelsbestand met 3500 eenheden (of 6% van het totaal) verminderd wordt. De operatie moet per jaar 325 miljoen dollar besparingen opleveren. Ze maakt deel uit van een globaal besparingsplan waarin ook toeleveranciers, onderaannemers, telecommunicatie en IT de dans niet ontspringen.
De Belgische vestigingen moeten het dus met 63 man minder doen: 43 in Mechelen en 20 in Ieper. Het banenverlies zal vooral de kaderpopulatie treffen (2/3) en in mindere mate de bedienden (1/3). Arbeiders worden niet ontslagen of tot vertrek aangespoord (zij vormen trouwens een minderheid).


DuPont de Nemours heeft vijf vestigingen in België, waarvan Mechelen veruit de belangrijkste is met bijna 1300 werknemers op een totaal van ruim 1500. Tussen eind jaren 1990 groeide het bedrijf vrij fors: in Mechelen kwamen er tussen 1998 en 2003 een kleine 300 jobs bij. In dat perspectief bekeken lijkt de huidige inkrimping niet de zwaarste ramp, zeker indien men een degelijke exitbegeleiding in stelling zou brengen. Maar daarover bestond op het moment dat we dit schreven nog geen duidelijkheid. Het valt bovendien op dat de Belgische vestigingen proportioneel iets minder erg getroffen worden dan het gemiddelde van de groep. Niettemin zet deze herstructurering de objectieve grenzen van mensvriendelijk beleid in de verf, als we het zo mogen stellen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen