< Terug naar overzicht

Meestergasten moeten af van saai wandelpad

Eerstelijnsverantwoordelijken in productieomgevingen zijn sterk gericht op de doelstellingen van anderen, maar houden in hun werk nog te veel vast aan de traditionele manier van werken. Dat leidt het adviesbureau OK Consulting af uit een eigen onderzoek naar het profiel van de meestergast.

OK Consulting voerde een onderzoek bij 141 meestergasten uit 67 bedrijven om de kenmerken van een meestergast of eerstelijnsverantwoordelijke te achterhalen. Dat gebeurde op basis van opinievragen naar een onderverdeling in vier managementtypes, die zich op twee kenmerken onderscheiden: de mate waarin ze zich gebonden voelen door bepaalde regels en de mate waarin ze naar persoonlijk succes, dan wel naar erkenning van de ander streven.


De gehanteerde managementtypes zijn: atleet, officier, leerkracht en ouder. ‘Atleten’ zijn managers die alles in het werk stellen om zelf te scoren en die zich niet gebonden voelen door regels, de klassieke ‘ik-managers’. ‘Officieren’ verwachten van hun team ook dat ze de doelstellingen van de leider nastreven, maar houden vast aan strikte regels en gebruiken. Pal tegenover de atleet staat de ‘leerkracht’. Die heeft veel over voor de ontwikkeling van zijn medewerkers, maar kiest voor zekere en mooi voorgeschreven paden. De ‘ouder’ staat recht tegenover de ‘officier’. Hij wil het beste voor zijn werknemer, gaat tot het uiterste, maar doet het op zijn eigen manier, wars van regels. Hij wil dat zijn kind uniek is en zijn eigen weg gaat.


De ‘ouder’ is de leidinggevende waar een toekomstgericht bedrijf op zit te wachten, zo zegt men. Geen voorgekauwde kost, maar originele nieuwe ideeën. Geen ik-mentaliteit, maar werknemersbetrokkenheid.


De onderzoekers stellen vast dat de meestergasten zeker goed scoren qua engagement naar de werknemers, maar ook dat ze niet voldoende vernieuwend zijn. Ze houden nog te veel vast aan bestaande gebruiken. Op 100 meestergasten werden 40 leerkrachten, 29 ouders, 18 officieren en 13 atleten geteld.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen