< Terug naar overzicht

Meerderheid Vlamingen met de auto naar het werk

Hoewel steeds meer Vlamingen naar het werk fietsen, blijft de auto het vervoersmiddel bij uitstek. Bijna driekwart van de Vlamingen gaat als autobestuurder of autopassagier naar het werk.

Dat blijkt uit het jaarlijks onderzoek van de Vlaamse overheid naar het verplaatsingsgedrag van Vlamingen ouder dan 6 jaar. 73 procent van de Vlamingen gaat als autobestuurder of autopassagier naar het werk. 11,2 procent neemt de fiets, 11 procent neemt de bus of de trein.

Het fietsgebruik stijgt in dit onderzoek, net als het gebruik van bus, tram en metro, maar er wordt minder naar het werk gestapt. De gemiddelde woon-werkafstand bedraagt bijna 20 km.

Limburgers en West-Vlamingen verplaatsen zich het minst duurzaam voor het woon-werkverkeer. Voor afstanden groter dan 5 km gebruiken ze in 80 procent van de gevallen de auto, terwijl dit percentage in Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant respectievelijk op 65 procent, 71,8 procent en 72 procent ligt. Reizigers uit Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen zijn de grootste treingebruikers.

Eén van de mogelijke verklaringen hiervoor is de dichtheid van het aanbod van het openbaar vervoer en voor West-Vlaanderen ook het groot aantal kmo’s. Er is ook de grotere geografische spreiding van de bevolking in West-Vlaanderen en Limburg.

De auto wordt vooral gebruikt voor boodschappen of om te werken. De trein vooral om naar het werk te gaan. De fiets gebruiken we zowel voor functionele verplaatsingen als voor sociale activiteiten of als ontspanning. Voor het woon-werkverkeer valt op dat 40 procent van de Antwerpenaren voor afstanden tot 5 km naar de fiets grijpen.

Om duurzame verplaatsingen te promoten, wil Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) het mobiliteitsbudget nog breder bekend maken. “Projecten als het Pendelfonds en het Mobiliteitsbudget tonen aan dat als je stimuli geeft weggebruikers zich wel duurzamer verplaatsen. Bij de Pendelfondsprojecten stijgt het gebruik van de fiets met de helft en het gebruik van de trein verdubbelt bijna. Bij een proefproject met het Mobiliteitsbudget daalde het gebruik van de auto met bijna 40 procent, het fietsgebruik verdubbelde en het treingebruik verdriedubbelde.”

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen