< Terug naar overzicht

Meer ziekteverzuim in 2007

Een HR-dienstverlener berekende dat het ziekteverzuim in 2007 hoger lag dan de voorbije jaren: 5,19% ten opzichte van 4,99% in 2006. Het ziekteverzuim is het laagst in Waals-Brabant en Antwerpen, het hoogst in Namen. Het ziekteverzuim is beduidend lager in kleine organisaties.

Het ziekteverzuim bereikt zijn hoogste cijfer sinds HR-dienstverlener SD Worx er onderzoek naar voert. Zowel het totale ziekteverzuim als het kortdurende verzuim blijft stijgen. Het kortdurende verzuim bereikt met een score van 2,38% in 2007 zijn hoogste piek. In 2006 was dit verzuim goed voor een score van 2,26%. Dit ziekteverzuim is het meest storend voor de werkgever. Het is ook het verzuim waarvoor hij in zijn geldbeugel moet tasten.

Verder constateerde SD Worx dat 61% van de werknemerspopulatie verantwoordelijk is voor het ziekteverzuim. Met andere woorden: 39% van de werknemers is nooit ziek. Verder tekenen vrouwen een hoger verzuimcijfer op dan mannen, deeltijdse werknemers hoger dan voltijdse werknemers, en arbeiders meer dan bedienden.

Het ziekteverzuim varieert ook per provincie: het is het laagst in Waals-Brabant en Antwerpen. Namen laat de hoogste verzuimscore optekenen, gevolgd door Henegouwen en West-Vlaanderen.

Een andere en meer relevante determinant is de omvang van de onderneming. Het ziekteverzuim is significant lager in kleinere ondernemingen. De consultancy merkt op dat de grotere sociale controle hier zeker een rol speelt. Natuurlijk zorgt het wegvallen van een werknemer wegens ziekte in een kleine organisatie voor meer problemen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen