< Terug naar overzicht

Meer ondersteuning nodig bij re-integratie langdurig zieken

Hoe langer iemand afwezig blijft van het werk omwille van gezondheidsproblemen, hoe kleiner de kans dat hij terugkeert naar dezelfde werknemer. De toenemende krapte op de arbeidsmarkt verhoogt de behoefte aan re-integratie van langdurig zieken. Bovendien moet de re-integratie tijdig opgestart worden.

Dat blijkt uit onderzoek van de externe preventiedienst Groep Idewe naar de mening van personeelsverantwoordelijken over de terugkeer naar de werkvloer van arbeidsongeschikte werknemers in hun onderneming. 15 procent van de werknemers ondervindt langdurige gezondheidsproblemen.

Hoe langer iemand afwezig blijft van het werk omwille van gezondheidsproblemen, hoe kleiner de kans dat hij of zij terugkeert naar dezelfde werkgever. Iemand die drie tot zes maanden afwezig is, keert maar in de helft van de gevallen terug naar dezelfde werkgever.

Als de afwezigheid oploopt tot meer dan een jaar, daalt de terugkeer naar dezelfde werkgever nog verder tot 20 procent. Bij een afwezigheid van 2 jaar of langer, hervat slechts 10 procent bij dezelfde werkgever.

Veel leidinggevenden voelen zich onvoldoende onderlegd voor het voeren van een terugkeergesprek. Daarom organiseert slechts 10 procent van de deelnemende ondernemingen een terugkeergesprek tussen de werknemer die het werk hervat en zijn directe leidinggevende.

In 90 procent van de bevraagde ondernemingen werd al eens aangepast werk voorzien bij de terugkeer van een arbeidsongeschikte werknemer. 16 procent hanteert hierover vaste afspraken. Meer dan de helft van de HR-managers kent de juiste rol van de arbeidsgeneesheer niet in het re-integratieproces en 40 procent verwart deze met de controlearts.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen