< Terug naar overzicht

Meer dan de helft van de Vlaamse schoonmakers kampt met lichamelijke klachten

Ziekteverlof komt vaker voor onder schoonmaakpersoneel dan in vele andere sectoren. Gemiddeld melden 100.000 schoonmakers per dag zich ziek. Lichamelijke klachten, zoals rug- en gewrichtspijn, zijn één van de belangrijkste redenen voor het ziekteverzuim.

Dat blijkt uit onderzoek van Tork onder schoonmakers in Nederland, België, Duitsland, Zweden en Frankrijk.

Beroepsgebonden spier- en skeletaandoeningen (MSD) zijn de frequentste problemen waar schoonmaakpersoneel mee te kampen heeft. De fysieke taken die dit beroep met zich meebrengt, vormen de oorzaak van het probleem. Zware hef-, draag- en draaibewegingen en ook repetitieve bewegingen verhogen het risico op MSD.

De Vlaamse schoonmaker


Meer dan de helft van de Vlaamse schoonmakers (57 procent) geeft aan wel eens lichamelijke klachten door het werk te hebben. Ruim een derde van de Vlaamse schoonmakers moet zich één keer per jaar ziek melden vanwege deze klachten.

Eén op de acht schoonmakers in Vlaanderen doet dit zelfs drie keer per jaar of vaker. De helft van de respondenten zegt tijdens hun werk regelmatig zware voorwerpen te moeten tillen of verplaatsen. En een bijna even grote groep (53 procent) heeft door het tillen wel eens last van de rug.

Het onderzoek is in opdracht van Tork uitgevoerd door Kien Onderzoek door middel van een online-vragenlijst onder ruim 175 Vlaamse en Nederlandse professionele en semiprofessionele schoonmakers. Tork is een leverancier van professionele hygiëneproducten en –diensten en een onderdeel van SCA.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen