< Terug naar overzicht

Medewerkers delen kennis niet in competitief bedrijf

Kennisdeling staat in veel bedrijven centraal, maar veel werknemers houden hun vergaarde kennis liever voor zichzelf als de organisatie asociaal gedrag beloont.

Dat concludeert David Zweig, professor Human Resources Management aan de Universiteit van Toronto, na een jarenlange studie. Veel bedrijven hameren op kennisdeling en investeren software die dat bevorderen. Maar volgens de professor gaan bedrijven er te gemakkelijk vanuit dat met het installeren van de nodige software de samenwerking vanzelf komt. Dit is echter wishful thinking.

Zweigs onderzoeksteam identificeert verschillende manieren waarop werknemers hun kennis verbergen. Sommige werknemers praten hun vermijdgedrag goed door het te rationaliseren, bijvoorbeeld door te zeggen dat een rapport vertrouwelijk is. Anderen doen alsof hun neus bloed en geven niet toe dat ze hun kennis achterhouden. Dit asociale gedrag komt vooral voor in een werkcultuur waar men elkaar niet vertrouwt en waar de directie zelf ook geen openheid geeft.

Door minder digitale communicatie en meer directe contacten te bevorderen kan dit negatieve klimaat bestreden worden. Daarnaast zou ook het bonusbeleid tegen het licht moeten worden gehouden. Bonussen die de competitie tussen werknemers bevorderen, bevorderen egocentrisch werken.

Bron: PW Intermediair

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen