< Terug naar overzicht

Marketing beter geschikt om personeel te werven dan HR? HR-manager Wim De Keyser reageert.

Veel bedrijven laten de werving van goed opgeleide kandidaat-werknemers geheel over aan de HR-afdeling. Volgens Jaap Kooijman, directeur en oprichter van YER (Young Executive Recruitment), laten ze daarom kansen liggen. HR houdt zich immers meer bezig met beleid dan met actief bewerken van de arbeidsmarkt, zo beweert hij. De afdeling marketing en sales zou een veel betere rekruteerder zijn. Zegt hij. Wat denkt u ervan? Wim De Keyser (Cargill) geeft zijn mening.

“Het rekruteren van goede medewerkers is een vorm van marketing of verkoop. Net als een product moet je ook je bedrijf zien te verkopen aan potentiële werknemers. De koop wordt dan gesloten met een arbeidscontract”, aldus Kooijman. Rekrutering moet volgens hem echt als een vak apart worden beschouwd. “Het binnenhalen van goede medewerkers is bepalend voor het halen van de bedrijfseconomische doelstellingen van een onderneming, daarom wordt aan jonge goed opgeleide dertigers, veelal met een bachelor- of mastertitel op zak, aan alle kanten getrokken. Ze hebben keus uit veel aanbiedingen en zijn uiterst kritisch. Je moet als bedrijf echt duidelijk maken wat je hen te bieden hebt.”

Is HR te weinig commercieel gericht of weet marketing te weinig af van de arbeidsmarkt? Wim De Keyser HR Manager Technology Europe-Asia bij het R&D Centre Europe van voedingsmultinational Cargill wikt en weegt: “Werving moet de taak van HR blijven. Marketing kan wel ingeschakeld worden om bepaalde delen van deze wervingsstrategie meer vorm te geven. Een geïntegreerde marketing- en HR-aanpak kan voor sommige initiatieven de oplossing bieden, al blijft een duidelijke aflijning noodzakelijk. HR mag zich meer marketingvaardigheden eigen maken en het zou positief zijn indien initiatieven om de arbeidsmarkt te benaderen vanuit HR een volwaardige plaats zouden krijgen in het marketingplan van de onderneming.”


Na het voorgaande heeft u uw eigen mening gevormd of hervormd? Laat het ons weten!

Uw contact: jos.gavel@hrsquare.be.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen