< Terug naar overzicht

Mannen identificeren zich nog steeds vaak met hun job

Driekwart van de mannen baseert zijn identiteit op zijn job. Eén vijfde zegt dat andere aspecten van het leven belangrijker zijn. Een onderzoek in opdracht van de EU heeft dat uitgewezen.

Eén op vijf mannen ontleent zijn identiteit niet langer aan het werk. Andere aspecten van hun leven bepalen mee hun identiteit. Dat kunnen hun interesses of hobby’s zijn, maar ook het vaderschap. Die mannen zijn niet plots huisman geworden, maar ze verwachten meer van werk dan geld. Ze zien de job als zelfontplooiing, een gelegenheid tot groei. Hun werk bepaalt niet wie ze zijn, ze zien het als een instrument waardoor hun persoonlijkheid tot uiting kan komen. De nieuwe man bestaat niet, zeggen de onderzoekers, maar de definitie die zij hanteren – een man die niet of minder werkt en voor de kinderen zorgt – is veel te nauw. Overigens is het aantal mannen dat minder werkt of vaderschapsverlof neemt in Europa heel klein: van 1,5 tot 6%. Het aantal nieuwe mannen “in gedachten” is groter: 20%.
Succesvol zijn betekent voor de meeste mannen in de eerste plaats succesvol zijn op het werk. Vandaar dat ze het belangrijker vinden carrière te maken en te presteren dan vrouwen. Voor een man betekent een goede job status.


Toch zijn er veel meer mannen dan vrouwen die willen breken met hun manier van leven. Vrouwen kiezen voor compromissen, mannen dromen van ontsnappingen. Ze willen er gewoon een jaartje tussenuit, of hun leven helemaal omgooien. Dat ze hun toevlucht nemen tot fantasieën betekent dat ze geen oplossing zien in de realiteit. Dat geldt zowel voor nieuwe als voor oude mannen. Wie consequent kiest voor een leven als huisman, heeft geen innerlijke spanning meer tussen droom en realiteit, maar krijgt externe spanningen. Men vindt hem maar raar, hij moet telkens zijn keuze verdedigen. De onzekere man doet wat de meerderheid doet.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen