< Terug naar overzicht

Mannelijke sollicitanten zijn slecht voorbereid

Mannen bereiden zich minder goed op een sollicitatiegesprek voor dan vrouwen. Ze zijn meer ontspannen en wachten af wat er gebeurt. “Ze zouden zich beter actief opstellen tijdens het interview”, zegt Renate Deken, die in Nederland voor een uitzendbedrijf sollicitatiegesprekken analyseerde. Sollicitanten die te laat komen, een kleffe handdruk geven en zelf nooit een vraag stellen, prijken bij werkgevers bovenaan de haatparade.

Klamme handjes vallen dus niet in de smaak, maar ook kandidaten die doorgezakt in hun stoel zitten, wekken uitermate ergernis. Van kandidaten wordt verder verwacht dat ze zelf ook vragen stellen over de functie en het bedrijf. Passiviteit op dit vlak komt slecht over. Opvallend is dat vrouwen zich bewuster lijken te zijn van deze waarheden dan mannen. Ze bereiden zich beter voor op een eerste gesprek dan de mannelijke concurrenten.

Renate Deken legt uit: “Vrouwen zijn gefocust op één of enkele specifieke bedrijven en reageren op een bepaalde functie-inhoud. Mannen sturen een brief en zien dan wel waar ze uitgenodigd worden. Ze laten zich meer verrassen door het toeval. Die houding maakt dat ze meer ontspannen zijn, maar ook minder geconcentreerd. Ze zijn minder zenuwachtig en stappen vol vertrouwen in een open gesprek. Met iets te veel vertrouwen misschien. Ze zouden beter een actieve rol spelen.”

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen