< Terug naar overzicht

Managers zetten zich in voor maatschappij

Bijna iedereen klaagt tegenwoordig over een gebrek aan tijd en een overvloed aan werk. Toch vindt de helft van de Britse leidinggevenden nog tijd om buiten het werk op vrijwillige basis ergens anders een leidinggevende rol uit te oefenen.

Britse managers zijn niet te beroerd om bijvoorbeeld als voorzitter van een ouderraad op te treden. Ook maken ze tijd vrij om te helpen bij een campagne voor een goed doel. Dat blijkt uit het onderzoek van de onafhankelijke leiderschapsorganisatie Common Purpose. Die ondervroeg online zo’n 500 leidinggevenden die zichzelf doorheen een reeks vragen profileerden als leidinggevend op het werk en daarbuiten.

Van de ondervraagden heeft net iets minder dan de helft (49%) naast een professionele leidinggevende positie ook een vrijwillige leidinggevende positie daarbuiten. Bij de leidinggevenden uit de privé-sector bedraagt dit percentage 52%, in de publieke sector 50%. Leidinggevenden uit de non-profit zijn het minst geneigd buiten het werk als leidinggevende op te treden: 39% doet dit. Het idee spreekt leidinggevenden wel aan: 17% maakt concrete plannen om dit jaar nog buiten het werk om een leidinggevende rol op te nemen.

Meer dan tweederde (68%) van de managers voelt zich door zijn werkgever gesteund in deze buitenwerktijdse activiteit. Dit cijfer is het hoogst in de privé-sector, waar 71% van de respondenten zich gesteund voelt door zijn werkgever. Bij de leidinggevenden uit de publieke sector daalt dit cijfer tot 67% en bij de non-profit managers tot 63%.

De onderzoekers gingen bij de managers ook hun vertrouwen in de toekomst na. Bij de behulpzame managers is dit erg groot: 85% voelt zich goed gewapend om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan. Common Purpose wijst daarom op de wederkerigheid van het vrijwilligerswerk. Wanneer men zich als leidinggevende buiten zijn comfortzone beweegt en posities opneemt buiten het traditionele werk, ontwikkelt men nieuwe vaardigheden, gaat men anders aankijken tegen zaken en bouwt men een nieuw netwerk op. Allemaal factoren die ook een positieve impact hebben op het professioneel leidinggeven en de ontwikkeling van de carrière, klinkt het. Vrijwilligerswerk is dus niet alleen goed voor het imago.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen