< Terug naar overzicht

Managers staan ‘het nieuwe werken’ in de weg

Management en leiderschap zijn de grootste struikelblokken om ‘het nieuwe werken’ te implementeren. Het ontbreekt de managers aan vertrouwen.

Wat zijn de hindernissen in IT, organisatiecultuur/HRM en facility management op weg naar ‘het nieuwe werken’? Die vraag was het uitgangspunt in een discussie onder 51 HR- en facility managers, georganiseerd door de Nederlandse kantoorinrichter Steelcase. De twee grootste obstakels:

 • Management en leiderschap (34 procent).

 • Organisatiecultuur (31 procent).


 • Opmerkelijk: IT werd door amper 2 procent van de panelleden genoemd als oorzaak van het niet implementeren van ‘het nieuwe werken’.

  Veruit de meeste panelleden (91 procent) definiëren ‘het nieuwe werken’ als “mensen in staat stellen het werk te doen hoe, waar, wanneer en met wie ze dat willen.”

  Heel wat deelnemers zeggen al wel aanzetten te geven voor ‘het nieuwe werken’. Zo geeft de helft al flexibele arbeidstijden en zeven procent (amper zeven procent) wordt op resultaat gestuurd en niet op werkuren.

  Blijkbaar ontbreekt nog dikwijls het nodige vertrouwen om ‘het nieuwe werken’ in te voeren. Vertrouwen is een zaak van het leiderschap, het management en de bedrijfscultuur, precies de zaken die ook als grootste obstakels opdoemen. Annemieke Garskamp, workplace consultant bij Steelcase, wijst erop dat de zachte kanten van ‘het nieuwe werken’ (cultuur, management en leiderschap) dé succesfactoren zijn. De zachte kanten “worden tastbaarder als er daadwerkelijk iets verandert in het kantoor”, aldus Garskamp.

  Bijna de helft van de deelnemers denkt alvast dat productiviteitstijging het beste argument is om ‘het nieuwe werken’ in te voeren. Ook medewerkerstevredenheid (20 procent) en het aantrekken van medewerkers (13 procent) worden genoemd.

  “Ruim 80 procent van de medewerkers ziet mobiel werken als een belangrijke arbeidsvoorwaarde en ruim 70 procent geeft aan dat ze door mobiel werken productiever is geworden”, bevestigt Tjeu Verheijen, projectmanager ‘The Changing Workplace’ bij Vodafone.

  Bron: HR Praktijk

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen