< Terug naar overzicht

Management klopt veel overuren zonder resultaat

Zowat negen op de tien managers klopt meer uren dan contractueel is vastgelegd. Dat blijkt uit onderzoek door het Britse Chartered Management Institute. Bovendien leveren die extra inspanningen niet veel op.

Cijfergegevens van het Britse kennisinstituut Chartered Management Institute suggereren dat Britse managers erg veel uren werken, maar zonder veel resultaat. De cijfers staan in het rapport Quality of Working Life, dat de campagne van de overkoepelende Engelse vakbond TUC (6,5 miljoen leden) Work Your Proper Hours ondersteunt.
Op basis van de mening van 1511 managers besluit het Britse kennisinstituut dat de inspanningen die bedrijven de laatste jaren deden om het aantal werkuren te reduceren niet lonen.
Enkele onderzoeksgegevens:

89% van de managers werkt regelmatig langer dan contractueel afgesproken. Een cijfer dat amper daalde sinds 2000 (91%). Doorgaans werkt een manager gemiddeld 1 uur en 18 minuten langer dan voorzien in zijn contract, wat ongeveer overeenkomt met 40 dagen per jaar, of 184 miljoen dagen elk jaar voor de hele Britse managementpopulatie. Slechts één op de drie presteert vrijwillig overuren. De meerderheid van de managers (54%) werkt over om deadlines te halen of om het werkvolume de baas te kunnen. Amper 2% ondervindt druk van bovenaf om overuren te presteren en 3% geeft aan overuren te kloppen om voorsprong te nemen. 45% gelooft dat de cultuur van overwerken een negatief effect heeft op de productiviteit en de moraal. Bijna de helft (48%) beweert dat overuren kloppen hen belemmert nieuwe vaardigheden te leren en zich persoonlijk te ontwikkelen. Vrouwen in voltijds dienstverband lijken hun werklast beter te kunnen controleren dan voltijds werkende mannen. Slechts 16% van de vrouwen, in vergelijking met 35% van de mannen, werkt meer dan 48 uur per week. Maar 3% van de vrouwen werkt meer dan 60 uur per week, in vergelijking met 7% van de mannen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen