< Terug naar overzicht

Maandagziekte bestaat

Werknemers uit kmo’s melden zich vandaag meer of regelmatiger ziek dan vijf jaar geleden. En dan vooral op maandag en vrijdag. Kmo’s pakken ziekteverzuim dan ook kordaat aan.

Dat blijkt uit onderzoek van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) bij 386 kmo’s die samen meer dan 4300 medewerkers tewerkstellen. 65 procent van de ondervraagde bedrijfsleiders stelt vast dat werknemers vandaag meer of regelmatiger ziek thuis blijven dan vijf jaar geleden.

De ‘maandagziekte’ is geen fictieve ziekte, zo bevestigt het onderzoek. 59 procent van de werkgevers geeft aan dat hun werknemers zich vooral ziek melden op een maandag (44 procent) en op een vrijdag (15 procent). Ook dagen voor en na een officiële feestdag (11 procent) en dagen na een lokaal evenement (7 procent) blijken populair als ziektedag.

Kmo-bedrijfsleiders pakken ziekteverzuim dan ook steeds meer op een kordate manier aan. 78 procent van de kmo’s vraagt een dokterscertificaat, zelfs al is de werknemer maar één dag ziek. De overige kmo’s vragen een certificaat wanneer de werknemer twee dagen ziek is.

Bijna de helft van de ondervraagde kmo’s (47 procent) stuurt een controlearts om na te gaan of iemand wel degelijk ziek is. 14 procent doet dat zelfs systematisch bij één dag ziekte.

Toch blijkt niet iedereen tevreden over het werk van de controleartsen. Hun verslagen zijn doorgaans uiterst karig en de kostprijs, die al snel kan oplopen tot 120 euro per controle, is voor een kmo te hoog, luidt de kritiek.

Iets meer dan de helft van de kmo’s (53 procent) schakelt nooit controleartsen in wegens te duur en omdat het volgens de zaakvoerder toch niets uithaalt.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen