< Terug naar overzicht

Maak gebruik van de juiste selectie-instrumenten

Bij personeelsselectie vertrouwen organisaties ten onrechte op ongestructureerde selectie-interviews. Ze maken geen gebruik van selectiemethoden met een hogere voorspellende waarde.

Assessment centers en ongestructureerde interviews zijn niet zo goed in het voorspellen van werkprestaties als veelal wordt aangenomen. Toch is dit de meest gebruikte methode bij personeelsselectie. Capaciteitentests, aantoonbare werkprestaties en gestructureerde en grondig voorbereide interviews hebben wel een hoge voorspellende waarde, maar die wordt onderschat.

Dat blijkt althans uit het onderzoek Personeelsselectie in Nederland van Yacht en de Universiteit van Amsterdam, waarover GIDS voor personeelsmanagement bericht.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat interviews pas een bruikbaar selectiemiddel zijn als die tenminste voldoen aan vier kenmerken, te weten:  Vragen zijn goed voorbereid en gericht op de belangrijkste functie-eisen.
  Vragen zijn specifiek en gaan over concreet gedrag in verleden, heden en toekomst.
  Alle kandidaten krijgen dezelfde vragen.
  Op het eind van het gesprek wordt een scoringsmethodiek gehanteerd.

  Het blijkt dat interviewers in Nederlandse organisaties de kandidaten vooral op hun gemak willen stellen, gezellig met ze willen converseren en persoonlijke vragen stellen.

  Daarnaast hebben Nederlandse personeelsselecteurs vooral oog voor specifieke kennis en vaardigheden. Maar kennis veroudert, en nieuwe kennis en vaardigheden zijn nodig in de snel veranderende markt.

  De onderzoekers bevelen daarom aan dat selecteurs ook kijken naar mentale capaciteiten en bredere inzetbaarheid van de kandidaat. Zij kunnen op dit gebied een voorbeeld nemen aan Amerikanen die vaker selecteren op persoonlijkheid en intelligentie van de kandidaat. Ook Duitsers pakken hun personeelsselectie grondiger aan. Onze oosterburen maken meer gebruik van persoonlijkheids- en capaciteitstests, en van informatie over iemands taakprestaties.

  Voor het onderzoek zijn vraaggesprekken gevoerd met 150 personen, van wie het leeuwendeel (89%) werkzaam is op de afdeling personeelszaken. De resultaten zijn vergeleken met uitkomsten van soortgelijke onderzoeken in onder meer de VS en Duitsland.


  Weet u welke passende instrumenten en methoden u kunt gebruiken om de vis te ontleden die u met veel moeite uit de krappe rekruteringsvijver viste? Op 19 juni vertellen internationale topsprekers u graag alles over de moderne vistechnieken en kweekvijvermethodes. Meer informatie vindt u hier.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen