< Terug naar overzicht

Loyaliteitsbonus moet personeel aan bedrijf binden

Loyaliteitsbonussen en zogenoemde behoudbureaus: in Nederland vormen ze een nieuwe trend om personeel voor langere tijd aan zich te binden.

Uit onderzoek van verzekeraar Centraal Beheer bij 800 ondernemingen in Nederland blijkt dat werkgevers – onder druk van de krapte op de arbeidsmarkt – zoeken naar originele manieren om personeel te behouden. Aparte arbeidsvoorwaarden moeten talenten en kenniswerkers aan boord houden.

Een loyaliteitsbonus is zo’n arbeidsvoorwaarde die de potentie zou hebben zich te ontwikkelen als een nieuwe trend. Uit het onderzoek blijkt dat ruim 47% van de bedrijven het een goed plan vindt personeel een loyaliteitsbonus te geven. Slechts 5% is tegen. Hoe loyaler aan de werkgever, hoe hoger de bonus. De loyaliteitsbonus wordt ingezet omdat diverse branches te kampen hebben met een hoog personeelsverloop dat oploopt tot wel 40%. Vooral hoger geschoold personeel is nauwelijks te vinden. “Werkgevers hebben daarom meer behoefte aan rust, consistentie en continuïteit. Nu al is er op de arbeidsmarkt jaarlijks een tekort van 475.000 mensen. In 2010 is die vraag opgelopen tot ruim 600.000 mensen. In een steeds flexibelere arbeidsmarkt moet het bedrijfsleven meer bieden dan alleen een vaste baan, salaris en een auto van de zaak. Collega’s, sfeer, werkplek, managementstijl en een goede balans tussen werk en privé staan bovenaan de campagnelijst van werkgevers”, aldus de onderzoekers.

Naast uitzendbureaus zullen binnenkort ook ‘behoudbureaus’ van start gaan om werkgevers te helpen personeel aan zich te binden, luidt de voorspelling. Dergelijke bureaus zouden werkgevers helpen door bijvoorbeeld langlopende contracten op te stellen en mogelijkheden te ontwikkelen om meer thuis en deeltijds te werken.

Voorts besteden werkgevers meer aandacht aan werknemers die dreigen uit te vallen door ziekte of arbeidsongeschiktheid, ook al om de bedrijfstrouw te stimuleren.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen