< Terug naar overzicht

Loopbaanonderbreking

Het aantal werknemers dat op één of andere manier zijn loopbaan onderbreekt, is de voorbije jaren drastisch gestegen. Dat legt een extra zware last op de werkloosheidsverzekering. Er gaan stemmen op om de onderbrekingsformules minder aantrekkelijk te maken.

Naast de klassieke formules van loopbaanonderbreking en het iets jongere ouderschapsverlof, bestaat sinds 2002 ook het tijdskrediet, een soort van loopbaanonderbreking van maximum vijf jaar in de privé-sector. In al deze formules valt er een toename te bemerken. Vorig jaar kozen 20% meer Belgen voor een onderbreking van hun carrière en in de eerste zes maanden van 2004 kwam hier nog eens 14% bij. In absolute cijfers gaat het om 173.000 werknemers in vergelijking met 152.000 in dezelfde periode vorig jaar. Ongeveer 75.000 personen maken gebruik van het tijdskrediet, evenveel zijn in loopbaanonderbreking. De resterende 20.000 personen nemen ouderschapsverlof. Sinds het ontstaan van het tijdskrediet is er een lichte terugval waargenomen binnen de klassieke loopbaanonderbreking, omdat werknemers uit de privé-sector hiervan geen gebruik meer kunnen maken.


Eén dag per week minder werken is de populairste formule (meer dan 50% kiest ervoor). Halftijds werken komt op de tweede plaats en een voltijdse loopbaanonderbreking op de derde.


VOKA, het Vlaams netwerk van ondernemingen, trekt echter aan de alarmbel omdat het geld om deze projecten te financieren uit de werkloosheidskas komt, die eigenlijk voor andere doeleinden bestemd is. De kosten zouden oplopen tot een half miljard euro per jaar. Dat geld is afkomstig van de sociale bijdragen van de werkgevers en de werknemers. Er gaan dan ook stemmen op om de werknemer die loopbaanonderbreking wil medeverantwoordelijk te maken en fors te snoeien in de aan loopbaanonderbreking verbonden uitkeringen. Een andere mogelijkheid is dat personen die een pauze nemen op het einde van hun loopbaan de verloren tijd compenseren door later op pensioen te gaan.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen