< Terug naar overzicht

Loonkosten in België stijgen drie keer sneller dan in Duitsland

Volgens een OESO-studie neemt de loonhandicap van België ten opzichte van Duitsland, alsmaar toe. De cijfers zijn bijzonder onrustwekkend voor ons land.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft de loonkosten tussen 2005 en 2009 in verschillende Europese landen vergeleken. Dat is pijnlijk voor België: onze bedrijven sukkelen immers achteruit ten opzichte van Duitsland (nochtans ook niet bepaald bekend als een land met milde loonkosten). Volgens De Morgen heeft die loonhandicap ook een belangrijke rol gespeeld in het verdict over de Opel-vestiging in Antwerpen.

De OESO-berekening wijst uit dat de loonkosten in België drie keer sneller gestegen zijn dan in Duitsland. In de verwerkende industrie (en dus voor de Opel-vestiging in Antwerpen) is dat zelfs tien keer… Die kloof tast de concurrentiekracht in steeds grotere mate aan.

Wat doet het beleid? Zowel de politici als de vakbonden geven toe dat er 'een probleem’ is, maar ze betwisten wel dat het zo fundamenteel is.

Bron: Trends, De Morgen

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen