< Terug naar overzicht

Loonkloof verkleint

Goed nieuws uit het Verenigd Koninkrijk in verband met de loonkloof tussen mannen en vrouwen en tussen klein- en gootverdieners: beide verkleinen.

De gerenommeerde Britse beroepsvereniging van HR-professionals CIPD is tevreden over de trends die zich aftekenen in de statistieken van het Office for National Statistics van het Verenigd Koninkrijk. De cijfers tonen immers aan dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen verkleint, net als de loonkloof tussen de groot- en kleinverdieners.

Tegelijk waarschuwt het CIPD voor te veel optimisme: de loonstijging van de meeste werknemers is niet in verhouding met de stijging van de levenskosten en de inflatie. Het wekelijkse loon op mediaanniveau van een voltijds tewerkgestelde steeg in 2006 en begin 2007 met 2,9%, en met 2,8% op uurbasis. Deeltijds werkenden waren beter af op wekelijkse basis (bij deze groep steeg het mediaanloon met 4,7%), maar ontvingen slechts 3,8% meer per uur.

Ook de genderloonkloof verkleint licht: de mediaan gaat van 12,8% naar 12,6% en het gemiddelde van 17,5% naar 17,2%. Maar deze vooruitgang is kleiner dan vroeger.

Opmerkelijk is dat voor het eerst het loon van de minst verdienende voltijds werkenden meer steeg dan het loon van de grootverdieners. Alarmerend is wel dat de groep van bijna 300.000 werknemers die onder het nationaal minimumloon betaald worden (zo’n 1,2% van alle werknemers) niet verkleint. Deze groep telt nu zelfs meer jongeren (onder 22 jaar) dan vroeger.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen