< Terug naar overzicht

Loonkloof man-vrouw wordt kleiner

Vrouwen verdienen gemiddeld 81 procent van het (bruto) loon van mannen. De kloof tussen de lonen tussen mannen en vrouwen neemt wel af. Bij de jongeren verdienen vrouwen in enkele sectoren zelfs al iets meer.

Die bevindingen gaan op voor Nederland en zijn gemaakt op basis van de nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De gegevens slaan op de lonen van het jaar 2008, die nu verwerkt werden in de statistieken.

Het verschil in bruto-uurloon tussen mannen en vrouwen neemt af, maar het daalt wel bijzonder langzaam. Tussen 2006 en 2008 nam het op jaarbasis met amper 0,4 procent af.

Ook de sector speelt een voorname rol in het verschil. Bij banken en verzekeringsmaatschappijen verdienen vrouwen gemiddeld 30 procent minder dan mannen. In het onderwijs verkleint de kloof tot 15 procent uitkwam.

Opmerkelijk: in die sectoren verdienen vrouwen in de leeftijdscategorie tot 25 jaar iets meer dan hun mannelijke collega’s en leeftijdsgenoten. De loonkloof wordt breder met de leeftijd: vrouwen van 55 tot 65 jaar verdienen bij financiële instellingen ruim 40 procent minder en in het onderwijs bijna 20 procent minder. Daaraan valt al te merken dat mannen oververtegenwoordigd zijn in de beter betaalde banen.

Over het algemeen bedraagt de loonkloof bij jongeren ongeveer 10 procent. Voor 45-plussers kan het oplopen tot 35 procent. Gemiddeld verdienen vrouwen 81 procent van het (bruto) loon van mannen.

Bron: Bizz Nl

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen