< Terug naar overzicht

Loonakkoord zorgt voor onenigheid in ACV

Niet alleen binnen de socialistische vakbond ABVV wordt zwaar geruzied over de goedkeuring of verwerping van het loonakkoord. De brand is overgeslagen naar het christelijke ACV.

De onenigheid over het ontwerp van sociaal akkoord slaat steeds diepere wonden binnen de twee grote vakbonden. Vorige week schoten de socialistische bediendebond BBTK en de ABVV-metaalcentrale al hun nationale koepelvoorzitter Rudy De Leeuw af. Deze week sloot de belangrijkste regionale afdeling van de Waalse FGTB, die van Charleroi, zich bij dat verzet aan. De kans is levensgroot dat het ABVV het akkoord zal afwijzen. De stemming daarover vindt op 4 februari plaats (zie ook nieuws van 27/01/2011).

Drie dagen eerder, op 1 februari, wordt er bij de christelijke vakbond ACV gestemd over de goed- of afkeuring. En ook bij het ACV is er sprake van hoogspanning.

Net als hun BBTK-collega's vinden de mandatarissen van de christelijke bediendebond LBC-CNE dat de voorgestelde harmonisering tussen de statuten van arbeiders en bedienden veel te nadelig uitvalt voor de bedienden. De Waalse CNE-vleugel heeft al openlijk zijn neen-stem aangekondigd. En bij de Vlaamse LBC-vleugel zal allicht hetzelfde gebeuren.

De federaties aangesloten bij het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) hebben vorige week donderdag (27 januari) hun goedkeuring gegeven aan het ontwerpakkoord, ondanks de kritiek die er in de industriesectoren te horen was op de dure loonafspraken. Bij Unizo wordt het akkoord op dinsdag 1 februari ter stemming voorgelegd.

Bron: De Standaard

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen