< Terug naar overzicht

Lonen twee jaar bevroren, automatische indexaanpassing blijft (maar met goedkopere producten in indexkorf)

De regering is een reeks relancemaatregelen en besparingen overeengekomen voor de begroting van volgend jaar. Daarbij is er ook aandacht voor het wegwerken van de loonkostenhandicap.

In 2013 en 2014 mogen de lonen niet stijgen boven de index en eventuele baremieke verhogingen. Dat moet de loonkostenhandicap ten opzichte van de buurlanden met 0,9 procent doen dalen. Tegen 2014 zou de handicap nog slechts 1,8 procent mogen bedragen.

De automatische indexaanpassing blijft behouden, maar in de indexkorf zullen goedkopere producten terechtkomen om de stijging van de lonen door het indexmechanisme te beperken. Onder meer de vaste huistelefoon zou geschrapt worden uit de indexkorf.

Voor de bedrijven worden de sociale bijdragen met 0,3 procent verlaagd, al hangt daar de voorwaarde van jobcreatie aan vast.

Bij tijdelijke werkloosheid zal meer bedrijfsvoorheffing worden afgehouden van de werkloosheidsuitkering. Nu ligt die op slechts 20 procent, wat voor vele mensen betekende dat ze achteraf moesten bijbetalen. De bedrijfsvoorheffing wordt opgetrokken tot 26,75 procent.

Enkele denkpistes die de voorbije dagen op tafel lagen, hebben het niet gehaald. Zo blijft pinkstermaandag een betaalde feestdag en komt er geen langere werkweek.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen