< Terug naar overzicht

Lonen in België stijgen sterker dan in buurlanden

Het salarisbudget voor arbeiders, bedienden en kaderleden stijgt dit jaar met respectievelijk 2,6 en 2,9 procent. Ook voor 2012 wordt een verhoging verwacht van 2,8 procent in de lonen van zowel arbeiders als bedienden.

Dat blijkt uit de 25ste ‘Salary Increase Study’ van HR-adviseur Aon Hewitt bij 9324 bedrijven en organisaties in meer dan 90 landen.

Ook onze belangrijkste handelspartners noteren in 2011 een stijging in het salaris van arbeiders: Frankrijk (+2,6 procent), Duitsland (+2,6 procent), Nederland (+2,4 procent). Ierland scoort met +1,5 procent overigens bij de laagste in de Europese Unie.

Voor de verwachte arbeiderslonen in 2012 scoort Frankrijk +2,9 procent, Duitsland +3 procent, en Nederland +2,7 procent.

“België komt met zijn resultaat hoger uit dan zijn belangrijkste handelspartners, maar verliest vooral terrein ten opzichte van Nederland. Ook het feit dat de Belgische inflatie in augustus steeg tot 3,60 procent, is geen goed nieuws voor de concurrentiekracht van onze bedrijven. Door de automatische loonindexering leidt hogere inflatie immers tot een snellere stijging van de loonkosten dan in onze buurlanden en dus tot minder jobcreatie”, analyseert Yves Van de Steen, account director bij Aon Hewitt Belgium.

Bij de BRIC-landen was de verhoging van het arbeidersloon in 2010 dan weer veel significanter: Brazilië +6,7 procent, Rusland +7,7 procent, China +9,3 procent, India +12,4 procent. India is, na Argentinië met +27,3 procent, de grootste stijger van alle deelnemers aan de studie.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen