< Terug naar overzicht

Lijnmanagers worden strategische partners van HR

Nieuw onderzoek van het CIPD, de gerenommeerde Britse beroepsvereniging van HR-professionals, stelt dat lijnmanagers erkend moeten worden als strategische partners van HRM.

CIPD-onderzoek toont aan dat er verwarring bestaat over de rol van lijnmanagers als people manager. Volgens de Britse beroepsvereniging moeten professionals in ontwikkeling en beloning en motivatie hen actief ondersteunen.
Het rapport van het CIPD (Line Managers in Reward, Learning and Development) gaat in op de rol van lijnmanagers in twee essentiële zaken van people management: beloning en leren, en ontwikkelen. Ook de relatie tussen HR en de lijn wordt kritisch bekeken. Er werd onderzoek verricht in zes grote publieke en private organisaties, onder andere via focusgroepen en interviews met lijnmanagers en senior HR-professionals.

Wat blijkt? De takenverdeling tussen lijnmanagement en HR is onduidelijk op het vlak van people management en ontwikkeling. Het is niet duidelijk wie welke verantwoordelijkheid draagt. Volgens het CIPD vormt dit een groot obstakel om van vele bedrijven duurzame en sterk presterende organisaties te maken. Conclusie: het lijnmanagement moet meer betrokken worden bij leren en ontwikkelen.

Ook in het kader van beloning hebben lijnmanagers vaak een duale opdracht. Beloningexperts verwachten dat lijnmanagers beslissingen rond beloning nemen en deze ook communiceren aan de medewerkers, maar betrekken dezelfde lijnmanagers niet bij het opstellen van een beloningsysteem.

Het rapport stelt ook vragen bij de effectiviteit van lijnmanagers. De bevraagde bedrijven klagen over een gebrek aan training voor de lijnmanagers, een hoge en verwarrende druk vanuit verschillende afdelingen, en een hoge nood om de doelen omtrent leren en ontwikkelen af te stemmen met de algemene strategie.

Het CIPD merkt op dat slechts enkele organisaties het belang inzien van lijnmanagers die people management in de praktijk brengen. Nochtans is een werknemer die zich gesteund voelt door het lijnmanagement meer geëngageerd en betrokken. Dit haalt het ziekteverzuim naar beneden en zorgt ervoor dat medewerkers net díe extra inspanning willen leveren. De eindconclusie van het CIPD luidt dan ook dat lijnmanagers dus maar beter erkend kunnen worden als strategische partners van HR en ook zo behandeld moeten worden.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen