< Terug naar overzicht

‘Liever Mark dan Mohammed?’

14 procent van de werknemers in Nederland heeft ervaring met discriminatie. Dat blijkt uit één van de twee nieuwe Nederlandse onderzoeken naar discriminatie op de werkplek. Ook het tweede onderzoek toont aan dat discriminatie nog steeds een wijdverspreid euvel is op het werk.

Een eerste onderzoek vond plaats in opdracht van de Commissie Gelijke Behandeling. De Universiteit van Twente voerde de studie uit en kwam tot de constatering dat 14 procent van de werknemers in Nederland ervaring heeft met discriminatie.

De werknemer die de discriminatie gemeld hebben bij leidinggevenden, zeggen in 60 procent van de gevallen dat ze niet het gewenste resultaat hebben bereikt. Volgens 19 procent verslechterde de situatie daarna zelfs. Toch zegt 90 procent tevreden te zijn dat ze de discriminatie aangekaart hebben.

De tweede studie komt van het Sociaal en Cultureel Planbureau en kreeg de titel ‘Liever Mark dan Mohammed?’. Daaruit blijkt dat een sollicitant van Nederlandse afkomst 44 procent kans heeft om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Een niet-westerse allochtoon met dezelfde kenmerken, dezelfde diploma’s en dezelfde ervaring heeft slechts 37 procent kans om door te dringen tot het interview.

In lagere- en middenfuncties komt de discriminatie het meest voor. Ook in de sectoren waar veel niet-westerse kandidaten solliciteren gebeurt dat. Vooral de horeca en de detailhandel vallen op in negatieve zin. De gemeentes discrimineren het minst.

Opvallend: allochtone vrouwen worden minder vaak buitengesloten dan mannen. Bij hoger opgeleide kandidaten is de discriminatie eveneens beduidend lager.

Bron: Intermediair PW

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen