< Terug naar overzicht

Licht dalende rekruteringsvooruitzichten

Volgens een nieuwe internationale kwartaalpeiling van het uitzendbedrijf Manpower, die parallel in 18 landen werd uitgevoerd, verwachten de werkgevers in België, net zoals in Duitsland, Hongkong en Japan, een daling van de rekruteringsactiviteit. In twee derden van de deelnemende landen zijn de werkgevers optimistischer.

In België ligt het percentage van werkgevers die een stijging van de tewerkstelling in hun onderneming verwachten 2% lager dan het aantal werkgevers dat een daling van de tewerkstelling voorspelt in de loop van het volgende kwartaal: 5% van de ondernemingen verwacht een uitbreiding van het personeelsbestand tussen juli en september 2003, terwijl 7% een inkrimping voorspelt. De grote meerderheid (86%) verwacht dat het aantal personeelsleden stabiel zal blijven. Dat blijkt uit de Manpower Peiling naar de Tewerkstellingsvooruitzichten, een prospectieve enquête die voor het eerst in België is uitgevoerd bij 750 privé- en overheidsbedrijven, samen met 30.000 ondernemingen wereldwijd.

De resultaten wijzen op een gering verschil tussen de gewesten. In Vlaanderen wordt in de loop van het derde kwartaal een stabilisering van de rekruteringsactiviteit verwacht (+1%), terwijl Waalse en Brusselse werkgevers rekening houden met een beperkte daling.
Aanzienlijke verschillen treden echter op tussen de sectoren. De meest optimistische sectoren zijn productie en distributie van elektriciteit, gas en water en de horeca, waar respectievelijk meer dan 10% en 8% van de ondernemingen een toename van het aantal personeelsleden verwacht, tegenover ondernemingen die een daling voorzien voor het volgende kwartaal. Iets meer werkgevers verwachten een positieve rekruteringstrend in de sector winning van delfstoffen en de industrie (productie). In de groot- en kleinhandel wordt geen wijziging in de tewerkstelling verwacht.

Een dalende trend wordt genoteerd in de financiële instellingen, onroerende goederen en diensten aan bedrijven, de bouwnijverheid, de openbare diensten, onderwijs, gezondheidszorg en gemeenschapsvoorzieningen, het vervoer, opslag en communicatie en de landbouw en visserij. Dit betekent dat het percentage ondernemingen dat een uitbreiding van het personeelsbestand verwacht lager ligt dan het aantal ondernemingen dat een inkrimping van het personeel verwacht (met 2 tot 5%, afhankelijk van de sector).

Er bestaan opmerkelijke verschillen tussen de deelnemende landen: een opwaartse trend wordt genoteerd in 12 van de 18 landen. Vooral in Duitsland voert pessimisme de boventoon.
De peiling kan worden geraadpleegd op de website www.manpower.be.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen