< Terug naar overzicht

Leren op de werkplek voorkomt stress

Werknemers die over meer leermogelijkheden beschikken en dus beter kunnen voldoen aan hun werkeisen, ervaren minder stress.

Dat blijkt uit onderzoek van Joris van Ruysseveldt, universitair docent Arbeid en Organisatie aan de Open Universiteit. Hij onderzocht ook hoe leermogelijkheden kunnen bevorderd worden. Er blijken twee belangrijke factoren te zijn die informele leermogelijkheden bevorderen: autonomie en taakvariatie.

Wanneer een werknemer over voldoende autonomie beschikt en zijn takenpakket voldoende gevarieerd is, ervaart hij meer mogelijkheden voor informeel leerplekleren. Variatie in het takenpakket hoeft niet per se via jobrotatie. “Omdat er nog nauwelijks jobs bestaan die niet veranderen. Zelfs de meest repetitieve functies zijn in enige mate onderhevig aan verandering, bijvoorbeeld door modetrends of technologische ontwikkelingen”, zegt Van Ruysseveldt.

Ten slotte onderzocht hij ook of het verhogen van de werkdruk leidt tot meer werkplekleren. Door hogere eisen te stellen, kan de werknemer gestimuleerd worden sneller op zoek te gaan naar manieren om daarmee om te gaan.

Het onderzoek toont een genuanceerd beeld. Bij een laag tot matig niveau van werkdruk wordt iemand sneller verleid tot werkplekleren. Maar als de druk te hoog wordt, hebben medewerkers geen tijd meer om te zoeken naar manieren om ermee om te gaan. Dan verhoogt de kans op stress.

Bron: P&O Actueel

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen