< Terug naar overzicht

Leidinggevenden overschatten hun vaardigheden

Er gaapt een grote kloof tussen hoe werknemers de managementkwaliteiten van hun leidinggevenden beoordelen en wat die laatsten daar zelf over denken. Bijna de helft van de werknemers geven hun leidinggevende een onvoldoende, terwijl het merendeel van de managers meent dat ze over de nodige vaardigheden beschikken.

Dat blijkt uit het meest recente ‘Employee Outlook’ van het Britse Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD). 80 procent van de managers vindt dat zijn medewerkers tevreden tot zeer tevreden zijn over zijn managementcapaciteiten. Slechts 58 procent van de werknemers is het daarmee eens.

Leiderschap en managamentvaardigheden blijven de achillespees van veel bedrijven, concluderen de CIPD-onderzoekers. En dat terwijl de tevredenheid over het lijnmanagement een grote invloed heeft op de betrokkenheid van medewerkers.

Een mogelijke verklaring voor deze kloof is het ‘Peter Principe’: “Nog te veel medewerkers worden gepromoveerd tot manager omwille van hun technische vaardigheden, maar missen de nodige managementvaardigheden. Bovendien hebben ze geen idee wat de impact is van hun gedrag op medewerkers. Ook is er te weinig aandacht voor opleidingen.”

Het onderzoek legt enkele merkwaardige verschillen bloot. Zo zegt 61 procent van de managers minstens tweemaal per maand met elke medewerker te overleggen over de werkdruk en de objectieven. Slechts 24 procent van de medewerkers zegt dat dit overleg tweemaal per maand gebeurt.

Over coaching lopen de meningen nog verder uiteen. 90 procent van de managers zegt zijn medewerkers te coachen, terwijl slechts 40 procent van de medewerkers zegt dat dit het geval is. 75 procent van de leidinggevenden zegt dat hij met medewerkers praat over hun persoonlijke ontwikkeling en carrièrekansen. Slechts 40 procent van de werknemers beaamt dat.

Bron: People Management

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen