< Terug naar overzicht

Leidinggevende is de grootste pestkop

Zo’n 14 procent van de werknemers zegt de voorbije maanden gepest te zijn geweest. Zeven op de tien van hen wijst hun leidinggevende aan als dader. 31 procent wijst naar een collega, 10 procent naar een groep collega’s en 7 procent naar derden.

Het percentage werknemers dat zegt gepest te worden op het werk blijft al zes jaar onveranderd. Dat blijkt uit een jaarlijkse studie van het HR-dienstenbedrijf Securex. Daarnaast klaagde 9 procent van de werknemers in 2011 over agressie op het werk. Dat cijfer ligt op hetzelfde niveau als 2010, maar lager dan in 2009 en 2008 met respectievelijke percentages van 13 en 14 procent.

Verder beweert één op de honderd werknemers slachtoffer te zijn geweest van ongewenst seksueel gedrag op het werk. Vrouwen zijn vier keer meer slachtoffer van ongewenste intimiteiten dan mannen (respectievelijk 2 en 0,5 procent).

12 procent van de werknemers verklaarde in 2011 gediscrimineerd te zijn geweest. Dat is geen verschil met de vorige drie jaren. In 2007 en 2005 schommelde dit percentage nog rond 9 procent. In de meeste gevallen (70 procent) discrimineert de leidinggevende. Arbeiders worden vaker gediscrimineerd dan bedienden (14 procent in vergelijking met 10 procent).

De data voor het onderzoek komen uit zes verschillende studies waaraan gemiddeld 1511 werknemers deelnamen.

Bron: De Morgen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen